Célirányosan támogatható gyermekek és családok

A Borsóházba járó családok szinte mindegyike halmozottan sérült gyermeket nevel, vagy nagy traumán átesett családtagot gondoz.
Életük gyökeresen megváltozott, minden a terápiák és fejlesztések körül forog.
Mindezek finanszírozása nagy kihívás
, és nagy segítség számukra akár az eseti, akár a kisebb összegű, de folyamatos támogatás. Nagyobb beérkező összeg esetén akár fél-egy évre is biztosított az intenzív fejlesztés. Itt olyan családok bemutatkozóját olvashatják, akik visszatérően és folyamatosan a Borsóházhoz kötődnek. Lehetőség van a célirányos támogatásra. Ilyen esetben kérjük írják meg a közlemény rovatban a család, vagy a gyermek nevét.

Támogatható gyermekek

Emma

Emma 2020.07.15-én, 35. hétre, császármetszéssel jött a világra, mosolyogva. A világ legszebb gyermekét láttam akkor meg. Sajnos azonban agyvérzést kapott méhen belül, vízfejű lett. 6 naposan Budapesten ideiglenes shuntot helyeztek be nála, amit 3 hónaposan véglegesre cseréltek. 4 hónaposan kezdtünk el dévény terápiára, gyógytornára járni, mert a jobb fele szinte mozdulatlan volt. Feje, nyaka, törzse, gerince hipotón, négy végtagja feszes. Súlyos refluxa volt, nehezen táplálható, ezért 2021. júliusában PEG beültetésre került sor. 2022. márciusban kezdtük el solymári Borsóházas kezeléseket.  Emma fejlődésében ez hozta meg az áttörést. Önállóan tartja a fejét, jobb és balra forog, majd a nyáron a jobb kezét is elkezdte használni. Segédeszközzel képes megtartani magát pár percig ülésben, csípőjét megtartva ki tudja magát tolni állásba. Októberben epilepsziát diagnosztizáltak nála. Jelenleg elkezdett darabosat enni, különböző pürékkel. Beindult a beszédfejlődése is. Kikerült a gyomorszonda. Havi szinten járunk a Borsóházba, ami elengedhetetlen számára, hisz a fejlődés itt indult el nála. A szakértelem mellett a sok szeretet, amit ott kap csodákra képes. 

Emma egy igazi küzdőszellem, egy igazi példakép, akire büszkék vagyunk és boldogok vagyunk hogy minket választott a Szüleinek.
Üdvözlettel: Botond, Kata és a kicsi Emma

Támogatható gyermekek

Félix

Félix 2019.06.13-àn született sürgősségi császármetszéssel a terhesség 30.hetében. 9 hónapos korában gyógytornász neurológushoz küldte, ahol az MR kimutatta, hogy csecsemőkori agyi bénulása van (CP, feszes izomtonusu jobb oldali érintetséggel).
2022.januàrjàban kezdtük el a solymári Borsohàzban a fejlesztéseket, ahol havonta 1 hetet töltünk, amit Félix mindig nagyon vár. 2023 január 24.-én Dr.Igor Nazarov műtötte Barcelonàba. A műtét utáni izom erősítés miatt most nagyon fontosak Félixnek a terápiás hetek.
Félix egy mosolygós, vidám kisfiú aki egy nagy küzdő és nekünk egy igazi hős.
 
Támogatható gyermekek

Karolina

Karolina 16 éves. Egészségesen született, 10 éves koráig nem volt beteges, ügyes volt a suliba, sportolt. Sajnos váratlanul epilepsziás rohamok kezdődtek nála. Először gyenge és kevés, de napról napra erõsödtek és naponta volt 60 roham is. A kòrházba rájöttek, hogy a rohamokat immun gyulladás okozza a domináns agyfelén. Sajnos nagyon ritka diagnózisa lett, nem gyógyítható. Rasmussen enfacilitid. 2és fél évig többnyire kórházakban feküdtünk. Sok balesete volt a rohamok miatt, állapota rosszabbodott, jobb lába botlogált, keze csak lógott, nem tudott egy idő után olvasni, beszélni. Egyetlen kiút a rohamokból volt hogy Prágában leoperálták a domináns agyféltekét. Azóta – 4éve – rohamok nincsenek epilepszia gyógyszerek mellett. A műtét után lebénult a jobb fele, beszél keveset szòval, elfelejtette a betűket, számokat, színeket. Sajnos nem sikerül újra megtanulni.Suliba már nem jár. Mindezek mellett sok endokrynologia problémája is lett a műtét után. 
A Borsóházba minden hónapban járunk, sokat javult az állapota azóta. Szeretünk ide járni. Nagyon köszönjük a támogatást!
Támogatható gyermekek

Péter

Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei kis faluban élünk családi házban. Kovács-Ági Péter 2017.11.18. született. 10 napos korában kapott először epilepsziás rohamot. Azonnali vizsgálatot kezdtek el nála hogy mi okozhatja. Számos vizsgálatot csináltak nála, majd a koponya MR vizsgálata bal oldali (fronto temporo-parietaliasan kiterjedt) polymicrogyriara utalt. Kombinált antiepileptikum mellett több hónapig roham mentes volt. Azt hittük a gyógyszerek mellett tünetmentes lehet, de sajnos nem így volt, sors fordulat történt. Majd 2020 elejétől egyre több roham jelentkezett arc és jobb oldali felső végtagok rángatózásával. Így megint orvoshoz fordultunk, 2020 januárjában egy újabb MR vizsgálat történt, melyen bal oldali corticalis dysgenesis ábrázolódott. Közben genetikai viszgálatot is végeztek, amit sürgősen kellett. Hamar megjött az eredmény, de semmi genetikai okokra nem mutatott. 06.06.-án bekerült a kórházba, akármilyen próbálkozás során se tudták az epilepsziáját megfogni, semmilyen gyógyszerre nem reagált a szervezete. Felkerült az intenzív osztályra, ahol a barbiturát kóma felépítése alatt a görcs tevékenysége megszűnt. Kómában se lehetett sokáig, így elkezdtek utána csökkenteni. Ahogy kevesebb altatót kapott, a görcstevékenysége visszajött. Majd két újabb MR készült, ahol kiterjedt féltekei fejlődési rendellenesség derült ki. 07.30.-án műtétre került a sor, amit Debrecenben végzett el Prof. Bognár László. A műtét sikeres volt, így a roham megszűnt, de Péter attól a naptól nem tud lábra állni és önállóan közlekedni, viszont nagy az akarat benne és szeretne újra járni. 2021 októberében voltunk először a Borsóházban, ahol szeretetteljesen várták. 2 éve járunk már most. Nagyon sokat fejlődött Peti, erősödött, önállóan próbál bottal menni, beszéde nagyon szépen beindult, elkezdett szépen kommunikálni, jobb keze gyengébb, jobban érintett a féloldali bénulásban, de minden alkalommal mikor megyünk próbálja használni legalább segítő kéznek. Nagyon hálásak vagyunk az ott dolgozóknak és külön Csillának és Heninek. 

Támogatható gyermekek

Robi

Családunk Békés vármegyében él egy kisvárosban Körösladányban. Kisfiúnk hosszú várakozás után Gyulán, 2013.12.12-én született egészségesen, akkor nővére Nikolett 9 éves volt. Hatalmas boldogságban éltünk, de sajnos nem tartott sokáig. 3 és fél hónapos koráig teljesen normál ütemben fejlődött, majd a védőoltást követően folyamatos lefagyásai lettek. Ezek egyre sűrűben jelentkeztek és a következő héten már intenzív osztályra került Gyulára, utána Szegedre és végül Budapestre. Csecsemőkori migráló partialis epilepsziát állapítottak meg, ami az epilepsziák legsúlyosabb fajtája, ezt 2015-ben Münchenben végzett genetikai vizsgálat is alátámasztott, a KCNT1 génben heterozygota mutáció igazolódott. Robika epilepsziája a mai napig terápiarezisztens, a gyógyszerek mellett is naponta vannak rohamai.
Közel 6 hónapig volt kórházban folyamatosan, 8 hónapos korában, amikor először haza hozhattuk, annyi életjelet sem mutatott, mint egy újszülött, még a végtagjait sem tudta megemelni. A lehetőségeinkhez képest mindenféle terápiát, gyógytornát, egyéb gyógymódokat próbáltunk azonnal elkezdeni, amit mai napig rendszeresen végzünk.
2021 óta járunk rendszeresen a Borsóházba, ahol minden fejlesztést megkap, amire szüksége van. Robika hihetetlen akaraterővel és türelemmel áll minden elvégzendő feladathoz, gyakorlathoz, egy igazi kis hős, ezek hatására lassú ütemben, de folyamatosan fejlődik. Eljutottunk odáig, hogy már a két kezét fogva szépen lépked, felültetve az ülést rövid ideig megtartja és érdeklődést mutat a külvilág felé. A betegségéhez és a mindennapi rohamokhoz képest nagyon sokat fejlődött, erősödött, ezért nagyon fontos az életében a folyamatos intenzív terápiák.
A hatalmas szeretet mindenre képes! 
Üdvözlettel: Robi, Andi és Robika
Támogatható gyermekek

Örs

Fehér Örs vagyok. 2021-ben a legszebb karácsonyi ajándékként érkeztem a világra. A nagy hősök mindig időben érkeznek, a még nagyobbak egy kicsit korábban!
A kórházban töltött idő során különböző vizsgálatokkal megállapították központi idegrendszeri sérülésem (cerebral paresis /CP/), melynek a vezető tünete a mozgásbeli elmaradás, ez viszont csak fokozatosan, a fejlődés elmaradásával vált nyilvánvalóvá, esetemben érzékszervek (látás) működésének érintettségével. A csecsemőkori agyi bénulás esetében leggyakrabban fokozott izomtónussal járó (spasztikus) bénulások alakulnak ki. Az idegrendszert ért sérülés végleges, ennek ellenére az agy formálhatósága lehetőséget ad arra, hogy megfelelően kialakított komplex fejlesztéssel a sérült funkciók javíthatóak, helyreállíthatóak legyenek (pl. önálló ülés, állás, járás), illetve bizonyos kiesett funkciók irányítását, más agyterületek vegyenek át.
Több kórházban is jártam megszületésem után és sok kórházban töltött időt követően, mindösszesen 6 hónapos voltam, amikor már látásfejlesztésre kellett hetente járnom, és 2021 őszén számomra is elkezdődött a hetente zajló tornaóra korai fejlesztés néven.
Azóta jártam már Zalaegerszegen is 2 hetes rehabilitáción, ott készítettek nekem személyre szabott sínt a lábamra és egy saját járókeretet is kaptam.
Szüleim a tőlük telhető legtöbb foglalkozásra elvisznek, ahol nagyon kedves és aranyos nénik/bácsik segítenek nekem, hogy minél ügyesebb legyek. Mindezeket/a többséget sajnos magán úton kell igénybe vennünk.
Anyukámmal autóval járunk a megyeszékhelyre hetente terápiákra. 
Ezen kívül már bejelentkeztünk intenzív terápiás hétre Solymárra a Borsóházba, aminek nagyon örülök, hiszen sok sikertörténetet olvasott már anyukám az ott fejlesztett gyermekekkel kapcsolatban. Az első vizsgálatkor elmondták, hogy 5-6 hetente kellene az intenzív terápiát megismételni, de ez már sajnos nagyon sokba kerülne számunkra, hiszen apukám az egyedüli keresőképes a családban és még a lételemek (étel, számlák, fűtés), hitel törlesztése, ház fenntartása, az autónk szervizelése és tankolása nélkül is nehéz lenne mindezt finanszírozni.
Nagyon sok fejlesztést, terápiát igénybe veszünk, hogy ha nagyobb leszek, én is teljes értékű, önálló életet élhessek.
Az út, melyen elindultunk nagyon hosszú, döcögős, de bízom benne, hogy az engem segítő emberek munkája, támogatása, bizalma és segítsége megtérül és egyszer mindezeket én, saját magam köszönhetem meg nekik.
Anyukám azt szerette volna, ha egyszer orvos lesz belőlem, de ha én mást választok, ő elfogadja. Szeretném megmutatni neki és apukámnak, hogy mi mindenre képes vagyok! Hálás vagyok, ha segítesz céljaim elérésében!
,,Minden gyermek mögött, aki hisz önmagában, áll egy szülő, aki először hitt benne” (Matthew Jacobson)
Munkájukat és támogatásukat megköszönve, tisztelettel: 
Fehér Anita – szülő, Fehér Örs – érintett gyermek